V utorok – 15. februára 2022 – sa uskutočnilo hlasovanie mestského zastupiteľstva v Trnave, ktoré rozhodovalo aj o výpožičke pozemku na mestskom cintoríne na Kamennej ceste pre projekt Pamätníka nenarodeným deťom. Tento zámer, ktorý sme predložili, poslanci schválili.

Mestský poslanec a člen tímu Naše MesTTo Rasťo Mráz: „Som rád, že po roku a pol príprav a konzultácií na rôznych úrovniach sa aj Trnava bude môcť prihlásiť k viacerým slovenským mestám, ktoré majú svoje osobitné pietne miesto pre deti, ktoré nemali možnosť narodiť sa. Z môjho pohľadu tento projekt reprezentuje mimoriadne pozitívny vstup do niekedy zbytočne preexponovanej diskusie o živote pred narodením. Namiesto kritiky ponúka pomoc a namiesto moralizovania umenie. Čaká nás však ešte veľmi dlhá cesta.“

Ako ho doplnil nemocničný kaplán a člen tímu, ktorý pripravuje tento projekt, vdp. Rudolf Kopinec, Pamätník nenarodeným bude miestom, ktoré napomáha prijatiu nečakanej, náhlej tragickej zmeny v živote: „Stretám sa s rodičmi, ktorí takouto skúsenosťou prešli a som preto rád, že tento projekt nakoniec našiel podporu a výpožičku poslanci schválili. Pamätník tak umožní v tichu a pokore vysporiadať sa s nedávnou stratou i s dávnymi traumami, kedy nebolo možné si nenarodené dieťa vyžiadať a s úctou ho pochovať.“

„Toto rozhodnutie je dobrou správou pre nás, ale aj pre veľké množstvo ľudí, ktorí túto myšlienku podporujú. Samozrejme, naša práca dneškom nekončí. Čaká nás zariadenie stavebných prác pre finálnu inštaláciu Pamätníka a vybudovania hrobových miest. Taktiež plánujeme aj slávnostné odhalenie a požehnanie. O novinkách budeme informovať nielen na tejto našej webovej stránke: http://www.nasemestto.sk/pamatnik/ ale tiež na našom facebooku: https://www.facebook.com/nasemestto ,“ dodala členka tímu Zuzana Bošnáková.

Podporiť tento projekt stále môžete osvetou, modlitbou a aj finančne – príspevkom na transparentný účet č. SK 54090 0000 00051 7125 8375.

Ďakujeme.

Categories: Novinky